Bloggnorge.com // Spor utveksling
Start blogg

Et utvekslingsprogram mellom Norge, Guatemala og Tanzania

Bursdagsfest og julefeiring

fredag 25. desember , 2015 kl. 20:37 i Andrea. 0 kommentarer »

I dag er det 25. desember, og denne dagen er selve DAGEN, eller bør vel kanskje kalle det NATTEN.

Jeg må innrømme at jeg var veldig usikker i begynnelsen av måneden, for desember er min absolutte favorittmåned, og da spesielt pga alle tradisjonene. Jeg var sikker på at alt kom til å være helt annerledes, og at det i bunn og grunn kom til å bli litt kjipt å være her. Men nå som det er blitt 25. desember, må jeg bare ta av meg hatten og unnskylde for at jeg dømte så raskt. Ja, det er veldig annerledes, men det har vært en super måned likevel.
I begynnelsen av måneden hadde vi den siste dagen på ferieskolen med barna, som sikkert var en trist dag for flere av dem, men gledesdag for oss lærere. Dagen etter dro vi til Guatemala City for å ta del i avskjedsfesten til den norske ambassaden. Vi hadde fått beskjed om å ta på oss finstasen, og møte opp i parken i Patzun kl 5 om morgenen. Det ingen derimot hadde sagt til meg var at vi skulle til palasset. Siden vi dro så tidlig, og i kulden, hadde jeg tatt på en tights under kjolen, og sokker i sandalene. Har aldri før følt meg så utilpass hahaha. Heldigvis skulle vi sitte hele tiden, så det var ingen som så det (håper jeg).
Vi dro såpass tidlig fordi vi hadde blitt fortalt at det startet kl 8. 7:50 satt vi klare i palasset, og vi var de eneste. Vi fant så ut at det startet kl 10, så vi fikk god tid til å vente, og eventuelt ta av sokker for de som hadde på seg det.

Uken etter var det rydding og vasking i ferieskolelokalene, pluss Paulo og min bursdag. Siden vi har så utrolig snille venner hadde de laget overraskelsesfest for oss. Det ble en dag med mye glede og moro, i alle fall for min del. Del var ballonger, «Feliz cumpleaños»-banner, mat, oreokake, gaver og bursdagshatter! Både Paulo og jeg ble vel temmelig satt ut, og det verste av alt er at dette ble filmet (chicas, por favor, no para face). Gaven jeg fikk var et lite hvit plastikktre, julepynt og -lys, generelt bare juleting, og tro jeg ble glad!

Overraskelsesbursdag

Overraskelsesbursdag. 21 for meg og 25 for Paulo

8. desember, dagen jeg ble 21. Wiiihu. Dagen startet med at det plutselig ble veldig høy musikk fra stereoen, og inn på rommet mitt kom mama, Shirley, Zulma og Javier. De nynnet på bursdagssangen mens jentene ga meg et bursdagskort hver. Da skjønte jeg fort at spansken fortsatt ikke er på plass, for på de sto det «gratulerer med 24 årsdagen». Veldig hyggelig å bli 21 og 24 på samme dag, da. Og siden de hadde skrevet det så turte jeg ikke si ifra heller. Deretter var det frokost. To pannekaker, atol (en varm drikk) og frityrstekt platano med crema og sukker. Naaam.
Etter noen timer på jobben gikk jeg hjem. Zulma og Javier lurte på om jeg ville være med å spille fotball utenfor huset, og etter 10 minutters spilling ropte mama at vi måtte komme inn. Igjen var den høye musikken på. Vi gikk opp til rommet mitt, hvor mormor sto. Jeg så inn på rommet mitt og der sto de andre med gave og kake, og de hadde pyntet rommet mitt med ballonger og hengt opp et stort kort hvor det sto «Lykkelig fødselsdag, pron deg vi er glad søster Andrea» (de oversatte rett fra ordboken). Åååh, for en familie altså! Etter dette var det digg middag, som ikke inneholdt kylling eller suppe.
Dagen endte med overnattingsfest på rommet mitt. Zulma, Shirley og meg. Søstrene.

Søteste familien

Søteste familien! Lysene var forresten en av bursdagsgavene jeg fikk av snuppelurene fra Norge

Etter ferie i to uker var det litt deilig å komme hjem til rolige Patzun, samtidig som jeg helst skulle ønske å være i Norge akkurat denne dagen. Men uansett hvor fint det hadde vært å feire jul som jeg vanligvis gjør det, var jeg veldig spent på hvordan de feirer her.
Ca klokken 9 dro hele familien bort til mormor for å lage tamales, og vi var vel 8-10 familiemedlemmer som hjalp til. Nesten hele familien til moren min bor i samme bygg, for slik er det som regel her. Vi bor i samme hus som familien til faren min.
Tamales består av en masse (tror de fleste bruker mais, fordi det er lettest. Denne dagen hadde familien min laget det av ris. De hadde altså stått å kvernet riskorn for hånd, og det hadde de brukt minst en dag på), rød saus og en kjøttbit. Ikke min favoritt, men det kommer seg. Vi var ferdig med dette rundt klokken 13, og da gikk vi hjem for å spise lunsj og slappe av.
Halv seks gikk vi til «sentrum» for å kjøpe julegaver, og for at jeg endelig fikk se julelysene i parken.

Hele familien på tur til parken. Shirley, Javier, Zulma og meg

Hele familien på tur til parken. Shirley, Javier, Zulma og meg

Etter dette gikk jeg til Damaris, for hun hadde bedt oss på tamales. Der var vi alle sammen. Spiste, sang, spilte UNO og koste oss. Klokken 21 gikk jeg hjemover, for timen etter skulle vi gå tilbake til mormor og feire.

Fine gjengen. Damaris, Paulo, Dorcus, moren til Damaris, Yvonne, Thea og Emma

Fine gjengen. Tamales og cola. Damaris, Paulo, Dorcus, moren til Damaris, Yvonne, Thea og Emma

Vi var til sammen 30 stykk, og alle satt mer eller mindre stille frem til midnatt, for da startet alt. Vi gikk opp på taket alle sammen og så på fyrverkeriet. Etter en liten velkomsttale og en bønn, gikk alle rundt og klemte hverandre. Alle sa god jul, og fortalte hverandre hvor mye de betyr og takket for det de måtte ønske. Noen lo og noen gråt. En utrolig fin tradisjon, synes jeg.
Etter mat var det tid for leker, og etter dette var det gaveutdeling. Siden familien er så stor måtte vi tidligere i desember trekke et navn, som vi skulle kjøpe gave til. Slik at alle ga en gave, og fikk en. Det startet med at en person tok frem sin gave, gikk foran alle de andre og sa noen ord før han eller hun fortalte hvem gaven var til. Deretter var det personen som fikk gave som skulle gi sin gave. Og sånn fortsatte det til alle hadde fått hver sin. Jeg må innrømme at jeg var ganske så nervøs før det ble min tur. For det er så utrolig mye jeg vil takke disse menneskene for, men jeg har ikke vokabular nok til å gjøre det. Og i det hele tatt skulle stå foran så mange er ikke det beste jeg vet, men jeg fikk nå presset ut noen ord likevel.
Da klokken nærmet seg 3:30 dro vi hjem. Jeg var tidligere veldig redd for at jeg skulle sovne i løpet av feiringen, siden jeg vanligvis sovner klokken 21, men det gikk overraskende bra. Feiringen var bra og familien til moren min er helt fantastisk. Så til tross for en veldig annerledes feiring, var det utrolig fint. Og selv om ingen av de kommer til å verken lese eller forstå dette, vil jeg bare takke hele familien min i Patzun for at de er så tålmodige, og utrolig hyggelige mot meg.

En av lekene på julaften. Nærmest er mama og den ene søsteren min

En av lekene på julaften. Nærmest er mama og den ene søsteren min

Konkurransen jeg var med i, ble uavgjort. Her sitter jeg med gaven min. En bite liten plastikkurv.

Konkurransen jeg var med i, ble uavgjort. Her sitter jeg med gaven min. En bite liten plastikkurv.

Huset hvor vi feiret jul.

Huset hvor vi feiret jul.

  • Andrea
Annonser




(Kun synlig for administrator) *

Driftes av Bloggnorge.com - Gratis Blogg | PRO ISP - Blogg på webhotell og eget domenet | Genc Media - Webdesign og hjemmeside
Bloggen "Spor utveksling" er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Forfatter er selv ansvarlig for innhold. Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge[dått]com.
css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.