Bloggnorge.com // Spor utveksling
Start blogg

Et utvekslingsprogram mellom Norge, Guatemala og Tanzania

Uchaguzi 2015 – Valg 2015

lørdag 24. oktober , 2015 kl. 20:45 i Katrine. 0 kommentarer »

I dag tenkte jeg å fortelle litt om presidentvalget som er her i Tanzania i år. Den sist valgte presidenten, Kikwete, ble valgt til president i 2005. Tanzania har siden 1961 – i 54 år – hatt samme ledende parti. CCM. CCM har en presidentkandidat i år kalt John Magufuli, og alle de ”eldre” hvis det er greit å si, elsker han. Den mer yngre generasjonen elsker opposisjonspartiet Chadema og presidentkandidat deres, Edward Lowassa.

CCM og Chadema

     CCM og Chadema

I morgen skjer valget, og i år er første gang siden landet ble selvstendig at det kan skje et partibytte. Dette byr selvfølgelig på noen utfordringer for oss som utveksler her nede. Vi hadde en lang prat om sikkerhet og hvordan vi skal opptre i forhold til valget og innblandete mennesker med TAWREF på torsdag. Vi snakket blant annet om at vi ikke kan forlate huset fra og med fredag kl. 12.00 og fram til tidligst mandag. Problemet er bare at valget skjer i morgen, da drar alle for å stemme på det partiet og den presidenten de vil ha, men valgresultatene avsløres ikke før mandag. Hvis opposisjonspartiet Chadema går av med seieren kan det bli opprør. Hvis det ledende partiet CCM går av med seieren kan det bli opprør. Så uansett hva som skjer, frykter landet opprør. Så vi har blitt fortalt at vi bare må være forsiktige i neste uke, og ta en dag om gangen. De vil trossalt ikke slippe oss ut til ulvene, for gatene er farlige for alle. Hvis det blir skikkelig opprør kan det hende det ikke er trygt å forlate huset hele den neste uken, så her fyller familiene huset opp med mat og forbereder seg på mange dager inne.

Loweassa for Chadema og Magufuli for CCM

Loweassa for Chadema og Magufuli for CCM

Det er i grunn ganske spennende at vi får være her under valget. Det er morsomt å oppleve noe nytt. Ekstra spennende at det i år kan skje en betydelig forandring i landet også. Utenom at vi ikke får sosialisere oss med hverandre slik vi er vant til å gjøre hver helg, merker jeg ikke stort til valget. Det har hengt kampanjer og postere rundt om kring i byen helt siden vi kom hit for 8 uker siden. Det eneste man kanskje kan merke er at stemningen i byen er litt mer intens. Og profileringen er ikke slik som i Norge. Det er heller ikke slik at folk lekker skjul på hvilket parti de liker, her kjører motorsyklistene rundt med flagget til partiet de liker bakpå og folk kler seg i partifarger og går rundt med hodeplagg med bilde av presidentkandidatene. Partiene har også hver sitt tegn alle bruker for å vise hvilket parti, Chadema bruker peacetegnet og CCM har enten en tommel opp eller en pekefinger opp. Morsom ting å gjøre. Uansett, jeg gleder meg til å se resultatet av valget på mandag, dere får sikkert en oppdatering fra en av oss da.




(Kun synlig for administrator) *

Driftes av Bloggnorge.com - Gratis Blogg | PRO ISP - Blogg på webhotell og eget domenet | Genc Media - Webdesign og hjemmeside
Bloggen "Spor utveksling" er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Forfatter er selv ansvarlig for innhold. Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge[dått]com.
css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.