Bloggnorge.com // Spor utveksling
Start blogg

Et utvekslingsprogram mellom Norge, Guatemala og Tanzania

Mzungu, mzungu!

tirsdag 20. oktober , 2015 kl. 10:37 i Mario. 0 kommentarer »

Mzungu betyr europeer, men i praksis brukes ordet av de innfødte når de refererer til folk som kommer fra vestlige land, altså ikke bare europeere. Jeg hører det daglig, fra barn, voksne, prester, motorsykkelsjåfører, lærere og selgere etc. når de snakker om og til meg. Jeg bruker ordet vestlig selv om det er geografisk ukorrekt. Jeg og Johanna diskuterte uttrykkene “vesten” og “østen” og at det er en oppdeling av verden som egentlig ikke er reell, men et uttrykk som medvirker sentraliseringen av Europa, slik som vi har lært siden starten av historiepensum. Det er trist nok i seg selv, men tristere synes jeg det er at Tanzanianere bruker ordet “mzungu” som et positivt ladet ord, for å gi deres hvite besøkende oppmerksomhet. Grunnen til at jeg reagerer på dette er ikke for at jeg ikke liker positiv oppmerksomhet, for det er jeg nemlig veldig glad i, men denne oppmerksomheten viser at historiebøkene har fortalt, oss som dem, at Europa og Nord-Amerika er de dominerende kontinentene, og at de ser på et hvitt menneske som merverdig, noen som har mer kunnskap og mer penger, og de beundrer det. Det virker som om folket ikke er opplyst om Berlin-konferansen, der hvor europeiske stater ene og alene delte opp afrika uten å ta hensyn til daværende etniske og geografiske forhold i Afrika. Bismarck mente seff at dette var en ypperlig sjanse for at europeiske stormakter kunne snakke sammen og forhindre krig (i europa), og i stedet vokse på afrikanske ressusrser, og slik har gått.

Det er grunnen til at jeg misliker oppmerksomheten fra folk som roper etter meg som en annen attraksjon. Jeg føler at de hyller min hvite hud og opprinnelse, og det er for meg en overfladisk oppmerksomhet og et kulturelt problem som har røtter helt tilbake til starten av vestlig imperialisme. Nå er ikke jeg historiker, men jeg mener at det er et tema verdt å tenke over. Jeg vet det er et stort tema å diskutere, men jeg tror det er viktig å starte et sted.

Poenget mitt med dette innlegget er ikke å få noen til å høres dumme ut, fordi det er ikke sant. Og jeg beundrer flere deler av kulturen i Tanzania, som at folket generelt sett er utrolig gjesfrie og fokuserer på at alle skal føle seg hjemme. Det er noe de virkelig får til her. Og jeg vet at de ikke mener noe vondt med å kalle meg “mzungu”, og det er ikke deres feil at jeg blir opprørt.

Poenget mitt er at jeg synes det er viktig å se ting i et større perspektiv, og jeg vil vektlegge den skeive balansen av ressursene i verden som vi i dag lever i, og at det ikke bare er kult å få oppmerksomhet for etnisk opprinnelse. Jeg synes det er urettferdig at etnisk og geografisk opprinnelse påvirker mulighetene dine i livet.

Mario

Annonser
(Kun synlig for administrator) *

Driftes av Bloggnorge.com - Gratis Blogg | PRO ISP - Blogg på webhotell og eget domenet | Genc Media - Webdesign og hjemmeside
Bloggen "Spor utveksling" er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Forfatter er selv ansvarlig for innhold. Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge[dått]com.
css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.