Bloggnorge.com // Spor utveksling
Start blogg

Et utvekslingsprogram mellom Norge, Guatemala og Tanzania

Boda boda, bank og bukse

tirsdag 20. oktober , 2015 kl. 10:27 i Mario. 0 kommentarer »

Ting jeg har gjort i det siste:

– Kjørt motorsykkeltaxi (boda boda/piki piki) veldig fort
– Kjøpt en skreddersydd bukse fra en av de mange skredderne i sentrum
– Vært med i en slags gudstjeneste i familien sin hage

Da jeg skulle hjem fra TAWREF sitt kontor etter språkkurs og lunch med gjengen (gjengen er oss seks SPOR-deltakere), bestemte jeg meg for å ta en boda boda hjem til huset. Som oftest sitter jeg på med mama lui både til og fra jobb, men jeg ville dra hjem før fem, så da kunne jeg enten ta en buss (en ti-seters van som koster 400 (tre kroner) en vei) eller boda boda (motorsykkelsjåfør som koster 2000 og som finnes på hvert gatehjørne i sentrum). Jeg har prøvd å tatt buss én gang, og det var en ubehagelig opplevelse. Bussene som rommer ca ti stykker lovlig, tar alltid inn sånn 15-17 stykker, og den kjører ikke før den er stappfull. Derfor foretrekker jeg boda boda. det er skumlere fordi at man bruker ikke hjelm og mange av sjåførene kjører ganske hardt. Men det er gøy så jeg velger å ta risken. Jeg begynner å lære meg veiene til og fra huset, så det er lettere å komme meg fram på egenhånd enn hva det var den første uka. Trafikken i Moshi er et kaos uten like. Det finnes ikke lyskryss, og fotovergangene som er merket opp blir i praksis ikke benyttet. Folk går over bilveien når det ser trygt ut, og bilene tuter og forbikjører i ett sett.

Jeg har fått meg i en skreddersydd bukse. Jeg fikk hjelp fra en av de som jobber i TAWREF til å kjøpe stoff som jeg kan gi til skredderen. Skredderen tok mål av alt som er nødvendig for at den skal passe meg perfekt. Han spurte meg om jeg ikke har spist bønnene mine, han stusset på at jeg var så tynn. Jeg valgte å kjøpe et grønt stoff, litt mørkt, militærgrønt stoff. På fredag fikk jeg buksa, og den var for stor. Jeg bruker den med belte og det går fint, men jeg lurer fortsatt på om målene han tok egentlig hjalp meg. Kanskje han regnet med at jeg skal spise mer bønner framover, slik at jeg på sikt kan passe buksa perfekt. Det var alikevel artig se at man kan kjøpe noen meter med stoff og gi det til en skredder, så fikser han en bukse på under to dager. Jeg synes det står stor respekt av å kunne slikt, og jeg ser ikke bort i fra at jeg kommer til å utnytte tjenestene hans igjen. Jeg betalte alt i alt 19000 chilling/70 kroner.

På torsdag da jeg og mama Lui kom hjem fra jobben, var det mange voksne damer og menn, noen hadde med barna, og det var tydligvis klart for gudstjeneste i hagen. Slik som jeg forsto det så var disse folkene en gruppe som samlet seg for først og fremst å be, men også samle inn penger til en slags selvordnet bank, hvor de i gruppa kan ta i bruk denne banken. For eksempel kan det være uforutsette utgifter slik at man må ta opp et lån. Disse pengene skal tilbakebetales innen seks måneder. Det virket som en fin ting, og det handler naturligvis om å ta vare på hverandre, men det krever også at man stoler på hverandre, slik at ingen stjeler penger fra kassa. I Norge har man gjerne et mastercard eller så kan man ta opp lån fra DNB eller hvilken som helst annen bank man måtte ønske.




(Kun synlig for administrator) *

Driftes av Bloggnorge.com - Gratis Blogg | PRO ISP - Blogg på webhotell og eget domenet | Genc Media - Webdesign og hjemmeside
Bloggen "Spor utveksling" er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Forfatter er selv ansvarlig for innhold. Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge[dått]com.
css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.